HABERLER

SCADA AÇILIŞ TÖRENİ

Açılış törenine  Törene Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, AKP İl Başkanı Mahmut Civelek, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, SEDAŞ CEO’su Bekir Sami Güven ile öteki yetkililer, kurum ve kuruluş temsilcileri de katıldı. 
Yapılan saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı ve başlayan programın açılış konuşmasını SEDAŞ CEO’su Bekir Sami Güven yaptı. Türkiye'de özelleşen ilk elektrik dağıtım şirketlerinden birisi olduklarını belirten Güven, “2009 yılında SEDAŞ'ı devralmamızın ardından, dağıtımda en iyi hizmeti verebilmek adına yeni yatırımlar için hızla çalışmalarımıza başladık.

 Bu zamana kadar da yatırım hedeflerimizi yüzde 100 oranında gerçekleştirmeyi başardık. Bu yatırım planlarımızdan en önemli/erinin başında ise SCADA geliyordu. 2012 yılında başladığımız SCADA/DMS Projesi'ni 4 yılda tamamlamayı hedefliyoruz. Aradan geçen iki yılın ardından, Gebze'de bulunan merkez binamızı açmanın mutluluğu içerisindeyiz” dedi. Proje çalışmalarının diğer illerde de sürdürüldüğünü belirten Güven, "Trafo merkezlerindeki altyapı çalışmalarına Sakarya, Düzce ve Bolu ilinde de başladık. Projeyi 2015 yılında tamamen bitirmeyi, sonrasında da daha ileriye taşımayı hedefliyoruz” diye konuştu.

İLÇELER HİZMET GÖRDÜ

Türkiye’de tüketilen enerjinin yüzde 10’nunu Kocaeli’nin tükettiğini söyleyen Vali Ercan Topaca, enerjinin kesintisiz olması sanayicinin en önemli talebi olduğunu kaydetti. Yeni sistem ile bunun çözüleceğine inandığını söyleyen Topaca, “SEDAŞ ile ilk başladıklarında tüketici memnuniyetsizliği vardı ama bunu çok rahat aştık. Her ilçeye hizmet götürdü” şeklinde konuştu.

ELEKTRİK DÜNYANIN HER YERİNDE KESİLİR

SCADA sisteminin çok doğru bir yatırım ve doğru bir tercih olduğunu söyleyen Bakan Taner Yıldız, sistemin halk tarafından zamanla algılanacağını ifade etti. Enerjinin dünyanın her yerinde kesilebileceğini ve kesildiğini söyleyen Yıldız, “Moskova’da insanlar 1,5 gün elektriksiz kaldı. Türkiye’de geçtiğimiz yıl bir ana direk yıkıldığında kıyamet koptu. Bu söylediğim savunma değil gerçektir. Şimdi bu yatırımlarla birlikte kesintileri azaltılacak. Enerji şirketlerimizle ilgili yaptığımız çalışmalarda şikâyetlerin çok az olduğunu gördük. Siyasiler elektrik direklerinin arkasına sığınmamalı. Biz eksiklerimizi görüyor ve denetliyoruz” dedi.

AVRUPA’NIN İKİNCİ BÜYÜĞÜYÜZ

Enerji sektörünün her zaman kamuoyunun baskısı altında kalan bir sektör olduğunu ifade eden Yıldız, “Bu yatırımlar son derece heyecan vericidir. 1,5 milyon aboneye büyük hizmet verecek. Akcez şirketine teşekkür ediyoruz. Elektrik dağıtımındaki kayıp ve kaçak konusunda Türkiye’nin en iyi bölgelerinden biridir. Şirkete ve halkımızın sağduyusuna teşekkür ediyorum. Avrupa’nın ikinci büyük enerji şebekesini yönetiyoruz. Yılda 2 milyar lira yatırım yapıyoruz. Elektrik şirketlerimize bu yatırımları pay ediyoruz. Bir önceki dönem geldiğimden daha az şikayet alıyorum. Halkla iç içe olan Sedaş’ın daha iyi algılanacağını düşünüyorum” diye konuştu.

1,5 MİLYON ABONEYLE RAHATLAYACAK

SCADA sisteminin 20-30 yıllığına bölgedeki illerin daha iyi hizmet almasını sağlayacağını dile getiren Yıldız, merkezin teknik açıdan 1,5 milyon aboneyi rahatlatacağını vurgulayan Yılıdız, “Türkiye'de 21 bölge bulunuyor ve bu 21 bölgenin de özel sektör tarafından işletiliyor. Gerek abone bilgi yönetim sistemlerinde gerekse SCADA sistemlerinde, GPRS'de her türlü coğrafi bilgi sistemlerinde elektrik dağıtım hizmetlerinin çok önemli bir yanının olduğunu söylüyorum. Türkiye'de 1 milyon 100 bin kilometre iletim ve dağıtım hattı var. Dünyanın etrafını 25 kez dolaşıyor ve burada herhangi bir hattaki kesinti sizin şikâyet noktanız oluyor. 182 bin adet ana trafo merkezi var, 14 milyon adet direk var. Yani birisi bize 'falan yerde direk yıkıldı' dediği zaman biz genel resmin içerisinde nereleri kapsıyor ona bakıyoruz. Türkiye’nin Sokak aydınlatmaları, SCADA sistemleri, elektrik dağıtım merkezleri, yalnızca enerji sektöründe değil, bütün sektörler açısından baktığımızda Türkiye'nin modern yüzü olacak” şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından SCADA Projesinin kumanda merkezi açılış kurdelesini protokol hep birlikte kesti. Kurdele kesimi sonrasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız kumanda merkezini gezerek yetkililerden bilgi aldı.